Ambulance aktivního zdraví podruhé. Tentokrát o zdravém spánku

12. 4. 2021

Po březnovém pilotním dílu Ambulance aktivního zdraví (Ambulance AZ), který se věnoval půstu a jeho vlivům na zdravotní stav a kondici, bude série debat odborníků z Fakultní nemocnice Olomouc pokračovat svou druhou částí. Ředitel FN Olomouc prof. MUDr. Roman Havlík, Ph.D. se tentokrát se svými hosty zaměří na téma zdravého spánku. Zhruba tři čtvrtě hodiny trvající pořad připravovaný ve spolupráci s olomouckým televizním studiem BEA production bude naživo k vidění ve středu 14. dubna od 17 hodin a poté ze záznamu na webových stránkách ambulanceAZ.fnol.cz a současně na YouTube kanálu a facebookové stránce FN Olomouc.

„Nerušený spánek vnímá řada lidí jako samozřejmost do doby, než o něj přijde. Každopádně jeho kvalita je velkým tématem současnosti a právě spánek a plnohodnotný odpočinek patří k základním kamenům našeho zdraví a aktivní péče o ně,“ zdůrazňuje Roman Havlík.

  • Zleva: Roman Havlík, Milan Sova, Jakub Vaněk

Jeho hosty ve studiu BEA budou tentokrát primář Kliniky plicních nemocí a tuberkulózy FN Olomouc MUDr. Milan Sova, Ph.D., jenž působí jako vedoucí lékař spánkové laboratoře kliniky a předseda České aliance proti chronickým respiračním onemocněním, a také lékař Kliniky psychiatrie olomoucké fakultní nemocnice a specialista na problematiku kvality spánku MUDr. Jakub Vaněk.

Cílem projektu Ambulance AZ je připomenout veřejnosti téma aktivního zdraví a zodpovědného přístupu každého z nás k vlastní tělesné i duševní kondici. V rámci druhého dílu budou pozvaní odborníci opět odpovídat na dotazy, které mohou zájemci již před vysíláním klást prostřednictvím webových stránek ambulanceAZ.fnol.cz. Na stejné internetové adrese také naleznou různé zajímavé odkazy a tipy na podporu aktivního zdraví i kontakty na specializované poradny ve Fakultní nemocnici Olomouc. Další díly věnující se například pohybu či lidské mysli přijdou na řadu ještě do letošních prázdnin. Záznamy debat zájemci mohou sledovat nejen jako video, ale k dispozici jsou také jako podcast ve streamovací službě Spotify. Pro sdílení zkušeností a případně konzultaci některých otázek s odborníky FN Olomouc založila také facebookovou skupinu.