Když jídlo pomáhá, nebo naopak škodí. Jak se správně stravovat poradí osmý díl pořadu ambulance aktivního zdraví

8. 11. 2021

Strava by nám měla přinášet potěchu, ale vždy především prospěch. Jak toho docílit? Jak si jídlem pomáhat, a ne škodit? Na tyto a další otázky se bude snažit najít odpovědi osmý díl Ambulance aktivního zdraví (Ambulance AZ), seriálu debat odborníků pořádaného Fakultní nemocnicí Olomouc. Zhruba tři čtvrtě hodiny trvající pořad připravovaný ve spolupráci s olomouckým televizním studiem BEA PRODUCTION bude naživo k vidění ve středu 10. listopadu od 17 hodin a poté ze záznamu na webových stránkách ambulanceAZ.fnol.cz a současně na YouTube kanálu a facebookové stránce FN Olomouc.

„Naše současná strava je hodně jiná, než na kterou jsme se historicky adaptovali po mnoho tisíc generací. A na nás se to bohužel podepisuje. Přitom právě strava by měla pracovat v náš prospěch. Pokud však jíme v nevhodnou dobu a v nevhodném množství, škodí nám to,“ říká duchovní autor a průvodce pořadem prof. MUDr. Roman Havlík, Ph.D., ředitel Fakultní nemocnice Olomouc.

Jeho hosty ve studiu BEA budou tentokrát specialistka na zdravotní prevenci a výživu PharmDr. Margit Slimáková a internistka a diabetoložka MUDr. Hana Krejčí, Ph.D. ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Cílem projektu Ambulance AZ je připomenout veřejnosti téma aktivního zdraví a zodpovědného přístupu každého z nás k vlastní tělesné i duševní kondici. V rámci každého dílu pozvaní odborníci odpovídají i na dotazy, které mohou zájemci již před vysíláním klást prostřednictvím webových stránek ambulanceAZ.fnol.cz. Na stejné internetové adrese také naleznou různé zajímavé odkazy a tipy na podporu aktivního zdraví i kontakty na specializované poradny ve Fakultní nemocnici Olomouc. Záznamy všech předchozích debat mohou zájemci sledovat nejen jako video, ale k dispozici jsou také jako podcast ve streamovací službě Spotify. Pro sdílení zkušeností a případně konzultaci některých otázek s odborníky založila FN Olomouc také facebookovou skupinu