Kurz zdravého pohybu

21. 11. 2021

Pohyb provází celý náš život. Začíná již v průběhu děložního vývoje a pohybujeme se i v okamžicích relativního klidu. Pohyb je dech, pohyb je tok tělních tekutin, pohyb je aktivita trávící soustavy. Dokonce i v sedu či klidném stoji se naše tělo neznatelně vychyluje.

Současná moderní společnost se uchýlila ke dvěma extrémním situacím. Na jedné straně jsme svůj pohyb v mnohých případech omezili na naprosté minimum. Sedíme v kanceláři, sedíme v autě, odpočíváme pasivně u televize. Na straně druhé jsme svůj volný čas začali věnovat sportu. Často jednotvárné opakované činnosti zaměřené pouze na určité svalové skupiny, asymetrické zatížení těla či omezený okruh dovedností. Zcela logicky vyvstávají otázky: Který pohyb je ten správný? Co mám dělat, abych byl zdravý? V jaké míře je pohyb ještě zdravý a kdy už může vést k přetížení?

Na tyto otázky odpovídá seriál Oddělení rehabilitace Fakultní nemocnice v Olomouci. V současné epidemiologické situaci je omezená možnost využívat veřejná sportoviště či vedený trénink. Proto si najděte ve svém běžném životě alespoň půl hodiny denně na své zdraví. Ono se vám to mnohonásobně vrátí.