Pořádně se nadechnout. Tématem další Ambulance aktivního zdraví bude astma a plicní rehabilitace

6. 3. 2023

Dýchání. První úkon, který v životě uděláme, posledním vydechnutím ze světa odcházíme. Dýcháme automaticky, povětšinou nevědomky. Potíží s dechem si proto všimneme takřka okamžitě. Jedním ze závažných onemocnění, která provází zhoršené dýchání, je astma. Zda a jak je možné rozvoji astmatu předejít, bude námětem letošního prvního dílu Ambulance aktivního zdraví (Ambulance AZ), seriálu debat odborníků pořádaného Fakultní nemocnicí Olomouc. Zhruba tři čtvrtě hodiny trvající pořad připravovaný ve spolupráci s olomouckým televizním studiem BEA PRODUCTION bude naživo k vidění ve středu 8. března od 17 hodin. Následně také ze záznamu na webových stránkách ambulanceAZ.fnol.cz a současně na YouTube kanálu a facebookové stránce FN Olomouc.

 

„Dýchání má na naše zdraví podobný vliv jako strava nebo pohyb, tedy zcela zásadní. Přitom astma patří mezi nejvíce expandující civilizační onemocnění. Tímto chronickým zánětem dýchacích cest trpí v současnosti více než pět procent dospělé a dvanáct procent dětské populace. Často je spojen s alergiemi na prach, pyl nebo roztoče. Léčba je doživotní a nezbytná a její účinnost zvyšuje také rehabilitace plic zaměřená na správné dýchání. Proto součástí našeho pořadu bude tentokrát i praktický kurz správného dýchání,“ zve ke sledování autor pořadu a jeho průvodce prof. MUDr. Roman Havlík, Ph.D., ředitel Fakultní nemocnice Olomouc. Jeho hosty ve studiu BEA budou tentokrát primářka Oddělení alergologie a klinické imunologie FN Olomouc MUDr. Beáta Hutyrová, Ph.D. a doc. Mgr. Kateřina Raisová, Ph.D. z Katedry fyzioterapie Fakulty tělesné kultury Univerzity Palackého v Olomouci.

Cílem projektu Ambulance AZ je připomenout veřejnosti téma aktivního zdraví a zodpovědného přístupu každého z nás k vlastní tělesné i duševní kondici. Letošní série je věnována konkrétním diagnózám, jako jsou vedle zubního kazu například hypertenze, diabetes či obezita. Společně s pozvanými odborníky budeme pátrat po tom, jaké jsou příčiny vzniku těchto civilizačních onemocnění a zda a jak lze zvrátit jejich průběh až k úplnému či alespoň částečnému vyléčení.

V rámci každého dílu přítomní hosté odpovídají i na dotazy, které mohou zájemci již před vysíláním klást prostřednictvím webových stránek ambulanceAZ.fnol.cz. Na stejné internetové adrese také naleznou různé zajímavé odkazy a tipy na podporu aktivního zdraví i kontakty na specializované poradny ve Fakultní nemocnici Olomouc. Záznamy všech předchozích debat mohou zájemci sledovat nejen jako video, ale k dispozici jsou také jako podcast ve streamovací službě Spotify. Pro sdílení zkušeností a případně konzultaci některých otázek s odborníky založila FN Olomouc také facebookovou skupinu.