Prokletí jménem závislost. Jak účinně bojovat s vlastní slabostí, poradí pořad Ambulance aktivního zdraví

3. 10. 2022

Drogy, alkohol, nikotin, ale také sladké, televize, mobilní telefon či třeba vlastní vzhled. Závislosti mají mnoho podob, jisté však je, že vždy mohou svého nositele dostat do více či méně závažných životních problémů. Jak s vlastní závislostí úspěšně bojovat a kdy už je potřeba vyhledat odbornou pomoc, poradí letošní šestý díl Ambulance aktivního zdraví (Ambulance AZ), seriálu debat odborníků pořádaného Fakultní nemocnicí Olomouc. Zhruba tři čtvrtě hodiny trvající pořad připravovaný ve spolupráci s olomouckým televizním studiem BEA PRODUCTION bude naživo k vidění ve středu 5. října od 17 hodin. Následně také ze záznamu na webových stránkách ambulanceAZ.fnol.cz a současně na YouTube kanálu a facebookové stránce FN Olomouc.

„Je nesporným faktem, že závislost je onemocnění jako každé jiné a tak bychom na ni měli i pohlížet. Bez ohledu na míru vlastního přičinění při vzniku závislosti si takto postižený člověk zasluhuje pomoc svého okolí a mnohdy i pomoc odbornou. Také v tomto případě je však nejdůležitější prvotní přiznání vlastního problému a snaha se s ním vypořádat, ať už vlastními silami, nebo ve spolupráci s odborníky,“ zdůrazňuje autor pořadu a jeho průvodce prof. MUDr. Roman Havlík, Ph.D., ředitel Fakultní nemocnice Olomouc. Jeho hosty ve studiu BEA budou tentokrát primář Kliniky psychiatrie FN Olomouc MUDr. Bc. Aleš Grambal, Ph.D. a jeho kolegyně z téže kliniky MUDr. Lucie Bundárová.

Cílem projektu Ambulance AZ je připomenout veřejnosti téma aktivního zdraví a zodpovědného přístupu každého z nás k vlastní tělesné i duševní kondici. Letošní série je věnována konkrétním diagnózám, jako jsou vedle zubního kazu například hypertenze, diabetes či obezita. Společně s pozvanými odborníky budeme pátrat po tom, jaké jsou příčiny vzniku těchto civilizačních onemocnění a zda a jak lze zvrátit jejich průběh až k úplnému či alespoň částečnému vyléčení.

V rámci každého dílu přítomní hosté odpovídají i na dotazy, které mohou zájemci již před vysíláním klást prostřednictvím webových stránek ambulanceAZ.fnol.cz. Na stejné internetové adrese také naleznou různé zajímavé odkazy a tipy na podporu aktivního zdraví i kontakty na specializované poradny ve Fakultní nemocnici Olomouc. Záznamy všech předchozích debat mohou zájemci sledovat nejen jako video, ale k dispozici jsou také jako podcast ve streamovací službě Spotify. Pro sdílení zkušeností a případně konzultaci některých otázek s odborníky založila FN Olomouc také facebookovou skupinu.