Účastníci programu Nebuď pod tlakem: Má to smysl, určitě chceme pokračovat

23. 6. 2023

Znatelný úbytek tělesné hmotnosti, nižší krevní tlak a lepší osobní pocit a kondice. Takto hodnotí účastníci programu Nebuď pod tlakem, který funguje pod Centrem pro hypertenzi a sekundární prevenci Fakultní nemocnice Olomouc, výsledky svého několikaměsíčního snažení, jež je se zapojením do tohoto programu spojeno. O tom, co jim jejich boj s hypertenzí pod odborným dohledem přinesl a stále přináší dobrého, jsme si povídali s pětačtyřicetiletou administrativní pracovnicí Marikou Dosoudilovou a čtyřicetiletým lékařem Jánem Palčákem.

 

Kde jste se o programu Nebuď pod tlakem dozvěděli a kdy a jak jste do něj naskočili?

Marika Dosoudilová (M. D.): Pravidelně sleduji pořad Ambulance aktivního zdraví s panem ředitelem Havlíkem a jeho hosty. Hned po dílu věnovanému hypertenzi jsem věděla, že to je přesně to, co dlouhé roky hledám a chci, protože se s vysokým tlakem léčím od roku 2007. Tušila jsem, že určitě existují možnosti, jak vrátit svůj tlak vlastním přičiněním do normálu, jen jsem nevěděla, jak na to. Takže jsem se okamžitě přihlásila a stihla ještě zahajovací schůzku na začátku února, která celý program odstartovala.

Ján Palčák (J. P.): Já se k programu dostal náhodou. Párkrát mi v rámci preventivních prohlídek naměřili vyšší tlak, ale nevěnoval jsem tomu pozornost a o programu jsem vůbec nevěděl. Naštěstí mě s tímto problémem odeslali na I. interní kliniku naší nemocnice, kde jsem na chodbě potkal svou kolegyni a garantku programu MUDr. Evu Kociánovou. Zeptala se mě, co tam dělám, a bylo to (úsměv). V programu jsem o něco málo později, zhruba od půlky února.

 

Co všechno už jste v rámci své účasti v programu stihli a zvládli?

M. D.: V podstatě všechno, co nám program prozatím nabídl. Tedy vstupní vyšetření s odběry a měřeními, dále kontrolu na fyzioterapii a zátěžové testy a pak všechny aktivity, které děláme průběžně. Tedy pravidelné měření tlaku vždy sedm dní v měsíci, dvakrát ráno a dvakrát večer. Naměřené hodnoty pak nosíme s sebou na pravidelná setkání účastníků s paní doktorkou Kociánovou. A samozřejmě všechny režimové změny a úpravy životosprávy, které nám byly doporučeny.

J. P.: Doplnil bych ještě vstupní sezení s nutričním terapeutem a psychologem, jinak mám za sebou také vše ostatní, včetně monitorace kvality spánku.

M. D.: Ano, na tyto věci jsem zapomněla (smích).

 

Jaké změny jste ve svém běžném životě udělali, aby byla vaše účast v programu opravdu úspěšná?

M. D.: Těch změn je hodně, například při výběru stravy používám kalorické tabulky. Navíc jsem si myslela, že se hýbám dostatečně, ale teprve v rámci programu jsem zjistila, že mám co měnit, hlavně ve skladbě pohybových aktivit. A také jsem výrazně upravila svůj pitný režim.

J. P.: Kalorickými tabulkami se řídím také. Pomocí úpravy stravy jsem shodil za čtyři měsíce téměř patnáct kilogramů. Rovněž jsem přidal na pohybu, především formou rychlé chůze, a cítím se skvěle. V neposlední řadě je pro mě velkou oporou a bonusem podpora rodiny. Je skvělé vnímat to, jak jsme se sjednotili a vzájemně se podporujeme.

 

Co dalšího kromě režimových změn a úbytku na váze vám účast v programu ještě dala?

M. D.: Hlavně spoustu cenných rad v oblasti fyzia a nutrice. Navíc se přiznám, že mě stále moc baví se měřit a zapisovat si dosažené pokroky. Zlepšila jsem svůj životní styl a určitě to chci dodržovat i dál. Zbavila jsem se výkyvů krevního tlaku, cítím se lépe, tělo pozitivně reaguje. Asi konečně dostává, co má.

J. P.: Také můj tlak se stabilizoval a dokonce pomaličku klesá. Cítím se lépe a je to pro mě určitě motivace pokračovat dál.

 

Takže s účastí v programu Nebuď pod tlakem nekončíte?

J. P.: Já chci určitě pokračovat, dokud to půjde. Už se těším na příští kontrolu a program můžu všem zájemcům s obdobnými problémy jedině doporučit.

M. D.: Já bych chtěla hlavně moc poděkovat za možnost vůbec v programu být. A také za samotnou myšlenku, že něco takového vůbec vzniklo. V našem týmu jsou samí fajn lidé, cítím se tu dobře. Pokud vím, plán je takový, že program je až na pět let s tím, že po prvním roce dojde k vyhodnocení výsledků. Určitě bych pak chtěla pokračovat dál a sama to aktivně ve svém okolí doporučuji. Dokonce jsem přihlásila i svého manžela, chodíme společně, vzájemně se podporujeme a už také on má moc pěkné výsledky.

--------------------------------------------

Marika Dosoudilová

  • administrativní pracovnice
  • 45 let, Uničov
  • vdaná, dvě dcery (23 a 18 let)
  • záliby: běh, jóga, turistika

 

MUDr. Ján Palčák

  • lékař Traumatologické kliniky FN Olomouc
  • 40 let, Olomouc
  • ženatý, dcera (9 let)
  • záliby: hory v létě i zimě

--------------------------------------------

Program Nebuď pod tlakem na I. interní klinice - kardiologické Fakultní nemocnice Olomouc je určen pro ty, kdo chtějí optimalizovat svůj krevní tlak i jinak než jen léky. Sami vlastními silami, tedy úpravou svého životního stylu, jež může pomoci normalizovat krevní tlak a zvrátit tak orgánové poškození. Více o něm včetně přihlášky naleznete na webu kardiologie.fnol.cz/program-nebud-pod-tlakem.